Film & TV

Ni har väl inte missat att LasseMajas detektivbyrå även finns som film och tv-serie?

LasseMajas Detektivbyrå Skorpionens gåta

Filmens handling i korthet: Alla i Valleby ser fram emot Vallebydagen när en tjuv plötsligt slår till och utför en serie stölder. Efter sig lämnar tjuven symboler kopplade till stjärntecken och rymden. Stölderna verkar gå ut på att förstöra Vallebydagen. Lasse och Maja kastar sig över fallet och engagerar den vresiga mästertjuven Lillie Ragnarsson som master mind i utredningen som snart utvecklar sig till en katt-och-råtta-lek där tjuven alltid tycks ligga steget före. Men vem är egentligen denne listige mästertjuv och vilket är hens motiv? Kommer Lasse och Maja att lyckas knäcka gåtan och stoppa tjuven innan hela Vallebydagen ställs in?

Biopremiär oktober 2022

 

Säsong 2 av tv-serie i sex nya delar

Det är jul i Valleby och LasseMajas Detektivbyrå åtar sig nya fall. De hjälper polismästaren att utreda allt från mystiska artiklar i Vallebybladet till fräcka stölder. Samtidigt hotas deras detektivbyrå när en stjärndetektiv kommer till stan.

 

Foto: Oscar Lovnér

Nyfilmad tv-serie i sex delar

Julen 2020 kan hela familjen samlas och låta sig underhållas av en nyfilmad tv-serie i sex delarTv-serien filmas i Luleå och Boden under sommaren 2020. I rollerna som Lasse och Maja ser vi Elis Nyström (Panik i tomteverkstan) och Ellen Sarri Littorin (Revansch, Den inre cirkeln). Polismästaren spelas av Anders Jansson (Hipp Hipp, Halvvägs till himlen, Starke Man). Den kompletta stjärnspäckade rollistan presenteras senare i höst. En LasseMaja-bok ligger till grund för varje avsnitt och har inte filmatiserats tidigare. Den första säsongen bygger på följande böcker: Brandkårsmysteriet, Skolmysteriet, Modemysteriet, Kyrkomysteriet, Sjukhusmysteriet och Kärleksmysteriet.

LasseMaja och tågrånarens hemlighet

Filmens handling i korthet: Dottern till den livstidsdömde tågrånaren Marsipanen söker upp LasseMajas detektivbyrå. Dottern är övertygad om att pappan som egentligen heter Ferdinand Fransson är oskyldigt dömd och behöver hjälp att bevisa det. Lasse och Maja har dock precis fått stänga sin detektivbyrå av Kristinelunds fördomsfulle polischef. De ser sin chans att få upprättelse genom att bevisa att barn visst kan klara upp brott, nu måste de bara hitta den riktiga Marsipanen…

Biopremiär februari 2020

LasseMaja och Hamletmysteriet

Ett samarbete mellan Dramaten och Blixten & Co

Pjäsens handling i korthet: Lasse och Maja har tagit ledigt ifrån detektivbyrån för att hjälpa museichefen Barbro att sätta upp Hamlet. När repetitionerna pågår som bäst inför kvällens premiär frågar de Barbro om inte prästen kan få spela vålnaden. Snabbt måste prästen sätta sig in i handlingen och med hjälp av alla skådespelarna få hela pjäsen förklarad för sig. Mitt i allt detta upptäcker de plötsligt att kungakronan har försvunnit. Vem har tagit den? Med hjälp av publiken måste detektivduon nu, innan ridån går ner, ta reda på vem som lagt beslag på den åtråvärda kronan.

Hamletmysteriet – en klurig föreställning som räknar med att publiken har gnuggat geniknölarna ordentligt! Info och biljettköp.

LasseMajas detektivbyrå Det första mysteriet

Filmens handling i korthet: Hur gick det egentligen till när Lasse och Maja träffades för första gången? Följ med på det allra första fallet för LasseMajas Detektivbyrå – ett spännande äventyr som börjar när systrarna Hammarabis bok blir stulen från Vallebyskolan. Boken bär på en mystisk hemlighet, och plötsligt är alla på skolan misstänkta: den skumma vaktmästaren, gympaläraren med den tajta overallen, den konstiga bibliotekarien, ja till och med rektor Brynolfsson själv! Men vem är egentligen den riktiga tjuven? Och kommer LasseMajas detektivbyrå lyckas lösa sitt allra första mysterium?

Filmen är regisserad av Josephine Bornebusch. I rollerna: Ester Vuori, Frank Dorsin, Johan Rheborg, Jonas Karlsson, Katrin Sundberg, Tomas Norström och Lotta Tejle.

LasseMajas detektivbyrå – Stella Nostra

Den fjärde filmen om LasseMaja, LasseMajas detektivbyrå – Stella Nostra, hade biopremiär i oktober 2015. Filmen vann en Guldbagge för bästa visuella effekter.

Filmens handling i korthet: Sömniga lilla Valleby gör sig redo för caféägarna Dino Paninis och Sara Bernards bröllop, och Lasse och Maja står redo för att se till att ingenting ska går fel. Men när bröllopsparets respektive släkt anländer, visar de sig tillhöra rivaliserande maffiafamiljer. När Panini-familjens kronjuveler plötsligt försvinner, tar LasseMajas detektivbyrå sig an fallet för att mycket snart inse att detektiverna själva är huvudmisstänkta.

Skådespelare: Amanda Pajus, Lukas Holgersson, Nassim Al Fakir, Sara Sommerfeld, Tomas Norström, Alexandra Rapaport och Christine Meltzer

Regissör: Walter Söderlund och Pontus Klänge

LasseMajas detektivbyrå – Skuggor över Valleby

Den tredje filmen, LasseMajas detektivbyrå – Skuggor över Valleby, hade premiär i oktober 2014.

Filmens handling i korthet: Sensommaren har kommit till Valleby, men allt överskuggas av dåliga nyheter. Den lilla byns polisstation hotas av nedläggning,
något som varken Lasse och Maja, eller polismästaren vill ska ske.
De måste snabbt komma på ett sätt att rädda den.

Skådespelare: Amanda Pajus, Lukas Holgersson, Tomas Norström, Henrik Dorsin, Babben Larsson,
Ika Nord, Jennie Silfverhjelm och Sofia Rönnegård.

Regissör: Walter Söderlund och Pontus Klänge.

LasseMajas detektivbyrå – von Broms hemlighet

LasseMajas detektivbyrå – von Broms hemlighet hade biopremiär i oktober 2013.

Filmens handling i korthet: Lasse och Maja hittar en gammal mystisk kista. Den visar sig tillhöra den excentriska släkten Von Broms. Ett flera hundra år gammalt släktbråk blossar upp, och plötsligt är kistan stulen. Vem vill stjäla kistan och varför?

Skådespelare: Amanda Pajus, Lukas Holgersson, Peter Magnusson, Kajsa Ernst och Adam Pålsson.

Regissör: Walter Söderlund och Pontus Klänge.

LasseMajas Detektivbyrå – kameleontens hämnd

Långfilmen LasseMajas Detektivbyrå – kameleontens hämnd, gick upp på biograferna julen 2008. Lagom till filmens premiär släpptes också ett nytt LasseMaja dataspel. Spelet har delats ut på biograferna i samband med biljettköp till filmen. Spelet fick betyg 5 av 5 möjliga i SVT:s nyhetsmorgon.

Filmens handling i korthet: Lasse och Maja på LasseMajas detektivbyrå står inför ytterligare ett svårlöst fall. Berättelsen tar sin början när den beryktade Conny Kameleont slipper ur fängelset och en mängd märkliga händelser börjar ske i staden Valleby.

Skådespelare: Matilda Grahn, Teodor Runsiö, Tomas Norström, Jacob Ericksson, Anna Björk och Michael Segerström.

Regissör: Henrik Georgsson.

Julkalender i SVT

LasseMajas Detektivbyrå, som var SVT:s Julkalender 2006, är ett vintermysterium bland joviala juveltjuvar, dyrbara hundar och vandrande mumier.

Handling:
Det närmar sig jul och polismästaren i Valleby tänker sätta upp ett julspel till minne av sina föräldrar men en massa brott kommer emellan. Han tar därför hjälp av två unga detektiver, Lasse och Maja. När orkestern får reda på att polismästaren inte samlat ihop nog med skådespelare blir de alltmer tveksamma till hans amatörmässiga metoder.

Lampa
Bonnier logotyp Bonnier rights logotyp